dilluns, 10 de desembre del 2012

Espinosos al Ter

El passat 30 d'octubre, en Quim Pou, l'Eloi Cruset i la Milena Rot, dins del seguiment de peixos que fan als rius gironins amb Sorelló, van trobar 6 exemplars joves d'espinós (Gasterosteus gymnurus) al Ter, a la zona del pont de la Barca. L'espinós és un petit peix autòcton que es troba en perill d'extinció a la Península Ibèrica (per la degradació del seu hàbitat i la introducció d'espècies de peixos exòtics), i les poblacions més importants en ambients mediterranis es troben als petits nuclis que tenen a les comarques de Girona, en especial a les conques de l'Onyar i del Daró. Al Ter, les úniques observacions recents d'aquesta espècie són del mateix punt del pont de la Barca (maig de 2012) i del Pont Major (febrer de 2010). Aquest conjunt de citacions d'espinosos al Ter és una gran notícia per a la conservació d'aquesta petita joia de la fauna gironina, perquè, com indica el mateix Quim Pou a la Base de Dades de Biodiversitat del Gironès, "tot indica que s'ha establert un nucli reproductor d'aquesta espècie a l'aiguabarreig Ter-Onyar, probablement a partir de les poblacions estables que es mantenen en petits sectors de la conca de l'Onyar, les quals durant els anys 2009 i 2010 van expandir-se notablement cap a nous sectors dins aquesta subconca. Caldrà veure si aquest nucli al riu Ter es manté durant els propers anys, i fins i tot si s'expandeix, o bé per contra si acaba despareixent tal com ja es sap que ha passat anteriorment (per ex. durant els anys 80)".

3 comentaris:

Anònim ha dit...

I NO S'HAURIEN D'ELIMINAR/REUBICAR LA QUANTITAT DE TORTUGUES DE FLORIDA QUE HI HA A LA ZONA? SON UNA AMENAÇA TAMBÉ PER AL ESPINÓS, NO?

josep ha dit...

Com totes les espècies exòtiques invasores, les tortugues de Florida són una amenaça per a l'equilibri dels ecosistemes aquàtics mediterranis, i molt especialment per a les tortugues autòctones (de rierol, Mauremys leprosa, i d'estany, Emys orbicularis). Fer una campanya de control al Ter seria fantàstic, i de fet em sembla que des de diverses administracions s'ha demanat un projecte Life europeu per a actuar al respecte. Sense pressupost, és molt complicat fer actuacions d'aquest tipus, encara que siguin necessàries. Gràcies pel comentari!

Gerard Dalmau ha dit...

Al bracet de riu que hi ha davant de l'illa del Ter també hi ha espinós, almenys a mitjans de setembre hi varem poder observar molts individus.