diumenge, 6 d’abril del 2008

Picot negre a Sant Martí de Llémena

El 5-4-08 es va sentir un Picot negre (Dryocopus martius) tamborinant diverses vegades a l'obaga del Baumet, el primer turó al sud del Collet de Bastarra, a Sant Martí de Llémena (Observador: Aleix Comas).

Al vessant nord d'aquest turó, on hi neix el torrent de Bastarra hi ha una taca important de roureda, que es troba entre 750 i 800 metres d'alçada.

Molt a prop d'aquest indret, al vessant nord del collet de Bastarra, (Garrotxa-Pla de l'Estany), en Joan Pontacq en va detectar un el 29-08-05, entre el collet de Bastarra i la casa de Bastarra, de manera que aquesta nova observació era fins a cert punt previsible, en ser l'hàbitat molt semblant i haver-hi molt poca distància entre els dos llocs.

El fet que estiguem al mes d'abril i que l'ocell estigués tamborinant fa pensar en la possibilitat que l'espècie es reprodueixi a la zona, fet que seria interessant d'estudiar. Aquesta espècie està tenint els darrers anys una expansió important i ja es reprodueix a les Guilleries i també ha colonitzat el Monseny.

Es tracta de la segona observació d'aquesta espècie al Gironès, després d'una observació aïllada del 28-8-06 Montfullà d'en Miguel Ángel Fuentes.

Curiosament, mentre s'escoltava el picot negre, per sobre va passar un Voltor comú (Gyps fulvus), espècie que tampoc té gaires observacions a la comarca.