dilluns, 3 de desembre del 2012

Trobada a Girona una nova espècie de mírid per a la Península Ibèrica!!

El passat 23 de maig de 2011 en Josep Barbarà va trobar una espècie de xinxa (tècnicament, un heteròpter de la família dels mírids) al Puig de Montilivi que ha resultat identificada (a través de la plataforma col·laborativa Biodiversidad Virtual) com a Strongylocoris erythroleptus, una espècie que no havia estat mai citada abans a la Península Ibèrica! Una troballa científica de primer ordre, feta a Girona. Les fotos següents són d'en Josep Barbarà.


En aquesta pàgina del portal web "Montilivi Natural", que gestiona el mateix Josep, podreu consultar més informació i veure algunes imatges d'aquesta espècie. Citant directament aquest lloc, afegim una petita descripció de l'espècie: "Fins aleshores era coneguda la seva presència a Itàlia, Eslovènia i sud de França, mostrant una preferència per l'àrea mediterrània. És una espècie fitòfaga que amb prou feines arriba als 5 mm de longitud, amb una vida vinculada a les plantes amb flors labiades com ara la Calamenta (Calamintha nepeta). A diferència d'altres espècies properes aquesta no presenta dimorfisme sexual (diferència entre mascles i femelles). A més de la pilositat distribuïda per tot el cos -que li dona un aspecte com de vellut- i dels ulls sortits lateralment del cap, té una coloració molt bonica. Sobre un fons majoritàriament negre hi destaquen algunes àrees taronges: algunes parts del cap, les potes, l'escut (zona triangular entre la part anterior de les ales), el marge extern dels hemièlitres i el cúneum (àrea triangular a tocar de la part membranosa dels hemièlitres)."

I en aquesta altra web, trobareu l'article de Biodiversidad Virtual que acredita la citació i la fa pública per a la comunitat científica, amb encara més informació sobre la biologia i ecologia de Strongylocoris erythroleptus.