dilluns, 20 de setembre del 2010

Ajocador d'orenetes a Bescanó

Un camp de blat de moro de Bescanó (a tocar el poble, just a mà esquerra entrant des de Montfullà), acull aquesta tardor milers i milers d'Orenetes vulgars (Hirundo rustica) cada capvespre, que es preparen per a iniciar el viatge de retorn a l'Àfrica d'aquí a uns dies. Els estols que composen aquest ajocador són probablement formats per alguns exemplars que, altres anys, dormien a Fontajau. Durant els darrers dies (i probablement aquesta mateixa setmana), s'han fet esforços per anellar exemplars, amb diversos controls de l'estranger, fins i tot una Oreneta de ribera (Riparia riparia) anellada a Bèlgica.

Actualització 21/09/2010:

El dimecres 22 al vespre es farà la darrera sessió d'anellament de l'ajocador. La sessió està oberta a qui hi vulgui assistir. El diumenge passat se'n van anellar cap a 1400 individus!

Actualització 23/09/2010:

A la darrera sessió d'ahir 22-9 es van anellar més de tres-cents exemplars d'Oreneta vulgar (Hirundo rustica) i almenys una Oreneta de ribera (Riparia riparia) i una Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus). El grup d'orenetes ja s'havia reduit de manera molt considerable comparat amb dies enrere. Va fer acte de presència un Falcó mostatxut (Falco subbuteo), que aparentment no va reeixir. Un dels controls efectuats era una oreneta vulgar anellada prèviament a Alemanya.