divendres, 30 de setembre del 2005

Notícies Setembre 2005

25-9-05. Publicat l'Anuari d'Ornitologia de Catalunya 2001
Aquest mes de setembre ha sortit, amb força retard, l'Anuari d'Ornitologia de Catalunya 2001. Hi apareixen algunes observacions d'interès per a la comarca de les que no en teníem constància (recordeu que l'àmbit comarcal el vam adoptar encara no fa ni un any). Les més destacades són:
Milà reial (Milvus milvus):1 ex 9-3-01 en vol sobre Salt (Miquel Boix)
Àguila calçada (Hieraetus pennatus): 1 parella cria i treu un poll l'any 2001 en un cingle del riu Llémena al Pla de Sant Joan, a Sant Martí de Llémena (Miquel Boix)
Grua (Grus grus): + de 50 ex cap al sud 13-11-01 a Constantins, a Sant Gregori (Miquel Boix)
Mallerenga d’aigua (Parus palustris): 1 ex 18-10-01 entre Sant Nicolau i els cims de Golany, a Canet d’Adri (Carles Feo, Xevi Vila)
També hi apareix el primer informe del CAC des de la seva creació, en el qual s'homologuen cites d'espècies que no apareixen a la Llista patró dels ocells de Catalunya i que per tant, seran noves espècies o subespècies per a Catalunya i sortiran a la propera llista que es publiqui en el cas que es considerin a les categories A, B o C (no se n'especifica la categoria en aquest informe). Es tracta de:
Oca pradenca (Anser fabalis)
Oca riallera grossa (Anser albifrons)
Fotja banyuda (Fulica cristata)
Territ fosc (Calidris maritima)
Xatrac rosat (Sterna dougallii)
Mosquiter ibèric (Phylloscopus ibericus)
Papamosques gris balear(Muscicapa striata balearica)
Capsigrany balear (Lanius senator badius)
Pardal de passa (Passer hispaniolensis)
Cal destacar que a diferència de la llista patró, en aquest informe no és de tàxons sinó d'espècies, és a dir, s'ha tornat a la fórmula més emprada a totes les publicacions. També és destacable que per fi s'adopten els canvis taxonòmics de l'AERC (Association of European Rarities Commitees) i que no s'assigna cap categoria a les cites homologades, de manera que no es pot saber si totes elles passaran a formar part de la llista catalana o si alguna d'elles es considerarà coma categoria D (d'origen desconegut).

18-9-05. Ànec mandarí (Aix galericulata) a Sant Daniel
El passat 13-8-05, en Miguel Clavero va veure una femella d'Ànec mandarí (Aix galericulata) al riu Galligans prop del monestir de Sant Daniel, a Girona.
És una espècie originària del centre d'Àsia i que ha sigut introduïda a diversos llocs d'Europa i que hi manté poblacions autostenibles. És la primera vegada que se cita aquesta espècie a la comarca. Degut a la data i al lloc considerem a aquest individu com a categoria D, és a dir, d'origen desconegut, perquè veiem poc probable que vingui de les poblacions autosostenibles d'Europa, que arriben aquí normalment a l'hivern (aquest passat hivern hi va haver almenys dos individus al Llac de Banyoles i també ha sigut observat a la Bassa del Dofí, a Platja d'Aro).

1-9-05. Dues noves observacions de GAVINA CORSA (Larus audouinii) a Llagostera!
Segons ens ha informat en Carlos Alvarez Cros, durant aquest mes d'agost ha vist en dues ocasions joves de Gavina corsa (Larus audouinii) a l'abocador de Solius, a Llagostera
La primera d'aquestes observacions es va produïr el dia 8-8-05 i la segona l'endemà, un individu diferent. En podeu veure fotos a la galeria d'ocells d'aquesta web, per cortesia d'en Carlos.
Aquesta espècie només havia sigut observada en una ocasió a la comarca, al mateix indret.Trobareu més informació d'aquestes observacions i d'altres de la Vall del Ridaura a: http://es.geocities.com/vallridaura/