dimarts, 15 de febrer del 2011

Bitó a Sant Julià de Ramis

A través del portal de registre d'observacions ornitològiques Ornitho.cat hem sabut que el passat 14 de gener uns agents rurals van veure un Bitó (Botaurus stellaris) al Congost del Ter a Sant Julià de Ramis.

Es tracta tot just de la segona observació coneguda d'aquesta ardeida tan críptica al Gironès després que aproximadament el 1996 se n'observés un a Salt (mirarem d'obtenir les dades concretes de l'observació que va sortir publicada a la revista Ardeola de la SEO).

Es tracta d'una espècie molt escassa com a nidificant a Catalunya amb possiblement només un territori aquests darrers anys als Aiguamolls de l'Empordà, però que a l'hivern veu reforçada la seva població amb l'arribada d'exemplars provinents de més al nord. Justament aquest hivern fins el dia abans de l'observació al Congost del Ter a Sant Julià de Ramis s'estaven observant regularment un mínim de 2 (possiblement 4) bitons a l'estany de Sils.

Actualització 9/3/11

Al llibre "El Salt dels ocells", de Miquel Boix i altres, hi surt publicada una observació a Salt els dies 26 i 27 de març de 1990, de manera que l'observació d'aquest 2011 seria la tercera.

Cigonyes!

En castellà diuen "Por San Blas la cigüeña verás" i San Blai cau el 3 de febrer, coincidint amb l'inici de la migració prenupcial de les cigonyes, un dels primers signes que alguna cosa està canviant i que per fi s'acosta la primavera.

Aquests dies efectivament s'estan veient cigonyes:

37 exemplars el 31 de gener sobre Fontajau-Illa de Ter (Jordi Bermejo)
21 exemplars el 2 de febrer en vol al Pla de Salt (Jordi Sargatal) Font: Ornitho.cat
6 exemplars el 14 de febrer a la Facultat de Ciències (Romina Mesón) Font: Ornitho.cat
3 exemplars el 15 de febrer aturades a les antenes de la caserna de la Guàrdia Civil, al carrer Emili Grahit i 1 ex en vol sobre el Puig de Montilivi (Aleix Comas)

Tot i ser molt abundants a l'Empordà arrel de la seva reintroducció, veure-les al Gironès sempre és una sorpresa molt agradable!