dijous, 31 de març del 2005

Notícies març 2005

30-3-05. Cotxa blava (Luscinia svecica) a l'Illa de Ter
El passat 26-3-05, en Carles Pibernat va anellar una Cotxa blava (Luscinia svecica) a l'Illa de Ter.
Es tracta del primer anellament d'aquesta espècie a Girona i de la setena observació a la comarca, que nosaltres coneguem, la primera dels darrers cinc anys.

30-3-05. Polla pintada (Porzana porzana) a l'Illa de Ter
El passat 20-3-05, en Carles Pibernat va observar una Polla pintada (Porzana porzana) a l'Illa de Ter.
Es tracta de la tercera observació al Gironès (que nosaltres coneguem), després d'1 ex 10-4-91 a Domeny (EBO, PFE, RPE) i 1 ex 19-4-01 a l’Illa de Ter (ACO, PFE)

1-3-05. Serp de ferradura (Coluber hippocrepis) a Cassà de la Selva
Al Noticiari de la Selva del passat mes de gener hi apareixia una observació de Serp de ferradura (Coluber hippocrepis) a Cassà de la Selva, de la Xon Vilahur.
Parlant amb la Xon, ens ha explicat que es veuen des d'almenys fa uns 10 anys, i que es creu que podrien haver arribat amb algun carregament de suro d'Andalusia o Extremadura. Cada any se n'observen exemplars joves i són força comunes a la vora del nucli urbà de Cassà de la Selva.
A l'Atlas d'Amfibis i Rèptils de Catalunya hi apareix en algunes quadrícules de la Selva i el Baix Empordà, però a cap del Gironès.
No coneixíem cap cita d'aquest ofidi al Gironès, de manera que la llista de rèptils de la comarca puja a 15 espècies.

1-3-05. El Voltor negre (Aegypius monachus) que va estar al Pla de l'Estany el desembre també es va veure al Gironès
Segons hem sabut recentment, en Josep Maria Massip va veure el Voltor negre (Aegypius monachus) que va estar al Pla de l'Estany des d’almenys el 30-11-2004 fins el 5-12-2004 entrant al Gironès des de Riudellots de la Creu el darrer dia de la seva estada. Aquella mateixa tarda va tornar a veure's a Cardedeu, al Vallès Oriental.
Segons va informar en Carles Feo a Naturmania, aquest individu va ser alliberat pel mètode de Hacking aquest 2004 a Baronnies (Pre-Alps francesos). L'exemplar es deia Jules du Rebberg, va nèixer al zoo de Mulhouse, i l'últim cop que es va veure a la zona d'alliberament (prop del poble de Remuzat) va ser el 12-11-04.Aquesta espècie no s'havia citat mai abans a la comarca, tot i que no forma part de llista perquè prové d'un projecte de reintroducció que no té població reproductora que es mantingui per ella mateixa (categoria E3).

1-3-05. Afegides 2 noves espècies a la llista d'ocells del Gironès: Polla blava (Porphyrio porphyrio) i Merla de pit blanc (Turdus torquatus)
Es tracta de dues observacions antigues que ens han arribat recentment:
En Josep Maria Massip va veure una Polla blava (Porphyrio porphyrio) la primavera del 1994 al riu Ter a Girona a l'alçada del Pont de la Barca.
En Quim Felip va caçar en almenys dues ocasions a la dècada dels vuitanta la Merla de pit blanc (Turdus torquatus) a Sant Daniel, a Girona.
Amb aquestes dues espècies, la llista d'ocells del Gironès puja a 208 espècies.