dijous, 30 de juny del 2005

Notícies juny 2005

28-6-05. Nova espècie per als Països Catalans: Voltor de Rüppell (Gyps rueppellii)!
Segons va informar en Ricard Gutiérrez al fòrum Auscat, el passat 20 de juny es va veure un Voltor de Rüppell (Gyps rueppellii) a els Ports, a la província de Castelló.
Es tracta de la primera observació d'aquesta espècie africana als Països Catalans i no es descarta que pugui veure's a Catalunya degut a la proximitat.

28-6-05. Truita (Salmo trutta fario) a Fontajau!
El passat 18-6-05 hi va haver un episodi de mortalitat de peixos a Fontajau, degut al poc cabal del Ter. Entre els peixos recollits hi havia un exemplar de bona mida de Truita (Salmo trutta fario) a Fontajau. Aquest individu va poder ser fotografiat i en podeu veure una foto a la galeria de peixos.
Es tracta de la primera cita d'aquesta espècie que hem conegut al Gironès.
Amb aquesta incorporació el llistat d'espècies citades al Gironès puja a 13 espècies, 9 de les quals són exòtiques

27-6-05. Possible observació de Sargantana roquera (Podarcis muralis) a Rocacorba!
Durant la Vertebrata 2005, el dia 25-6-05 un dels equips va veure una possible Sargantana roquera (Podarcis muralis) a Rocacorba.
La identificació d'aquesta espècie és complicada i caldrà confirmar la cita que representaria una nova espècie de rèptil per al Gironès.

27-6-05. Possibles noves espècies de peixos per al Gironès: Madrilla vera (Toxostoma chondrostoma) i Barb roig (Phoxinus phoxinus)!
Durant la Vertebrata 2005, el 24-6-05 un dels equips va capturar i fotografiar una presumpta Madrilla vera (Toxostoma chondrostoma) a la Riera de la Verneda, a Cassà de la Selva.
L'endemà, a la desembocadura de la Riera Bullidors al Ter a Girona, es van poder fotografiar alevins de Barb roig (Phoxinus phoxinus). D'aquesta espècie en podeu veure una fotografia penjada a la galeria de peixos de la web.
Esperarem a tenir confirmació de la identificació de la madrilla abans de posar-la al llistat de peixos del Gironès.
Amb la incorporació del Barb roig, el llistat de peixos del Gironès puja a 12 espècies.

27-6-05. Nova espècie de rèptil per al Gironès: Escurçó pirinenc (Vipera aspis)!Segons ens ha informat l'Alfons Delgado, l'Escurçó pirinenc (Vipera aspis) és freqüent a Sant Martí de Llémena.
També en Miguel Ángel Fuentes diu que n'ha vist a la comarca, sense especificar el lloc.
Amb aquesta espècie, la llista de rèptils del Gironès pujaria a 16 espècies

30-6-05 Més informació:L'Alfons Delgado ens ha passat un parell d'observacions: 1 adult a Rocacorba prop les antenes 1-5-2001 i 1 juvenil 23-5-2003 a Sant Martí de Llémena. I en Miquel Boix una altra: 1 ex 24-5-2004 a Constantins, a Sant Gregori. D'aquesta darrera observació n'hi ha una fotografia, que trobareu a la galeria de rèptils de la web!