divendres, 17 de setembre del 2010

Els darrers abellerols de l'any


Abellerol (Merops apiaster) a Can Vinyals, Flaçà 20/4/2008 Foto: Helena PerxacsAbellerol (Merops apiaster) regurgitant una egagròpila a la Facultat de Ciències, a Montilivi, Girona 13/9/2007 Foto: Miguel Ángel Fuentes


Des de finals d’agost els abellerols (Merops apiaster) van marxant cap a l’Àfrica. El passat 22 d’agost ja se’n va veure un grup d’aproximadament 15 exemplars migrant cap al sud al carrer de la Rutlla a Girona (Ponç Feliu) i el 16 de setembre cap a 10 exemplars a les Pedreres, a Girona (Aleix Comas), que segurament seran dels darrers que es veuran aquest any al Gironès (recordeu d’entrar les vostres observacions a la Base de Dades de Biodiversistat del Gironès!).

No recordo qui va dir que els abellerols són els ocells més catalanistes, perquè arriben per Sant Jordi i marxen l’onze de setembre. Tot i que evidentment no és una cosa matemàtica sí que es correspon força amb la realitat, almenys per al gruix de la població, tal i com es pot comprovar analitzant les dades disponibles a la BdDdBdG.