dijous, 25 de juny del 2009

Cens de Torlit a la plana de la Selva i el Gironès

Per la primera setmana de juliol, des de la comissió de Natura de l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona estem organitzant un cens de torlits a la plana de la Selva i a altres indrets del Gironès. Com potser ja sabeu, el torlit (Burhinus oedicnemus) és un ocell amenaçat d'extinció a tot Europa, i que cria en alguns llocs del Gironès i la Selva, en zones agrícoles, cosa que s'ha descobert fa pocs anys. Com a espècie prioritària per a la conservació, des de l'Ateneu ens hem proposat estudiar millor el seu estatus a la plana (abundància, distribució...), i per això ens hem decidit a organitzar aquest seguiment. I per dur-lo a terme us demanem la vostra col·laboració.

La metodologia del cens consistirà en fer un senzill itinerari en cotxe, a l'entrada de fosc, i fer 5 parades en llocs oberts, de camps, escoltant durant 15 minuts si se sent cantar el torlit o no (el cant és molt característic). L'única restricció per triar els punts d'escolta és que estiguin separats com a mínim 1 km l'un de l'altre, per evitar solapaments de territoris en zones on la densitat pugui ser alta. Per fer aquest itinerari o transecte hem flexibilitzat les dates, i cada observador pot triar el dia que li vagi millor per fer-lo, des del 29 de juny fins el 5 de juliol.

És només un vespre, a la fresca, i segur que a part de torlits sentirem o veurem rapinyaires nocturns, enganyapastors o fins i tot alguna llebre o algun teixó. Si teniu una zona en preferència, que us agradi, o que us quedi prop de casa, només ens ho heu de dir: tant podeu triar els 5 punts d'escolta vosaltres mateixos com, si no teniu temps, dir-nos l'àrea preferida i ja us farem nosaltres una proposta d'itinerari que us pugui anar bé. D'altra banda, si no voleu agafar la responsabilitat d'encarregar-vos d'un itinerari però us fa gràcia participar, també podeu afegir-vos a algú el dia que surti a fer el cens, segur que no hi haurà cap problema. I si coneixeu algú que li pugui interessar de participar, no dubteu a dir-li! Caldria que ens comuniquéssiu la vostra participació al llarg d'aquest principi de setmana, per tal de planificar bé el cens i per explicar-vos la metodologia amb més profunditat.