dimarts, 20 de maig del 2008

Baldriga mediterrània a l'Illa de Ter

El passat 12-5-08, tot fent mostreig per al SAC (Seguiment d'Amfibis de Catalunya) a l'Illa de Ter, els participants van veure un animal mort surant en una bassa dins el Ter, a la zona d'anellament de l'Illa de Ter. Allò que fins i tot podia semblar segons com un gat, un cop tret de l'aigua va resultar ser un ocell marí, que s'ha pogut identificar com a Baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan).

Els dies anteriors hi va haver una forta llevantada que explicaria com aquest ocell va poder-se despistar tant i ser arrossegat terra endins.

Les observacions de baldrigues a l'interior, tot i que molt escasses, no són un fet excepcional. Existeix una observació de Baldriga cendrosa a la Vall de Camprodon i a Suïssa hi ha diverses observacions de baldrigues, petrells cuaforcats, ocells de tempesta i mascarells als llacs interiors, sempre després de fortes tempestes.

Òbviament es tracta d'una nova espècie al Gironès, del tot inesperada. Tot i que sembla poc probable i pugui semblar absurd, caldria pensar en la possibilitat que algú l'hagués portada fins al lloc. Observadors: Albert Ruhí, Joan Ventura, Josep Barbarà