dimecres, 20 d’abril del 2011

Cens de torlit‏

Aquest any tornem a organitzar el cens de torlit a les planes de la Selva i l’Empordà, per conèixer millor la distribució i les preferències d’hàbitat d’aquest ocell en aquest àmbit. El torlit (o estorlic, o estorlit) és un ocell de costums nocturnes, típic de zones semi-desèrtiques però que també viu a pagès, on cria i s’alimenta als camps quan el sembrat encara no és gaire alt, entre les regues de fruiters, o als erms i guarets amb poca vegetació. Lamentablement, en les últimes dècades el torlit ha anat en declivi a moltes zones d’Europa, on se’l considera amenaçat, principalment a causa de la intensificació de l’agricultura (pesticides, pèrdua de guarets, eliminació de marges de camps, etc.). A Catalunya sembla que les poblacions encara són prou bones, tot i que també estan en regressió (podeu consultar l’últim informe del seguiment d’ocells comuns de l’ICO, el SOCC: http://www.ornitologia.org/monitoratge/reportsocc9.pdf).

Aquest cens que vam començar a organitzar des de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, i al que us convidem i animem a participar, consisteix en intentar localitzar aquest ocell de nits, per mitjà del seu cant. Es fa amb un recorregut en cotxe per diferents punts, situats sempre en zones agrícoles, on el voluntari escolta durant un quart d’hora si sent l’ocell, que té un cant molt característic. Com a màxim es fan cinc punts en una mateixa nit, ara a finals d’abril (comencem passat setmana santa), que es repeteixen a finals de juny. L’experiència és del tot recomanable, perquè a més del torlit es poden sentir mussols, granotes, trobar-se alguna guilla o algun teixó pel camí...

Si us animeu, podeu col·laborar amb el cens de torlit encarregant-vos de fer alguns punts d’escolta, en cas que ja tingueu una mínima experiència amb censos de fauna. Però si inicialment us ve més de gust veure com funciona (o simplement passar un vespre de primavera en plena natura agrícola mediterrània), també podeu acompanyar algun voluntari a fer el seu recorregut. Per més informació podeu escriure un correu a joseprost@gmail.com i ja ens posarem d’acord amb els detalls.