dilluns, 14 de juliol del 2008

Babosa de riu (Salaria fluviatilis) a Celrà (citació històrica)

A través d’en Quim Pou, hem sabut que fa uns quants anys a Celrà hi havia Bavoses de riu (Salaria fluviatilis). Concretament, el pare de l’Enric Bisbe n’havia pescat fa algunes dècades. La Bavosa de riu és un peix autòcton que ha patit una forta regressió. La seva distribució a Catalunya es redueix al riu Ebre, l’Estany de Banyoles, el Fluvià i recentment ha sigut trobat en alguns pocs punts del Baix Ter, de la resclosa de Canet cap a avall tal i com s’esmenta a l’estudi “Estat de conservació de l’Espinós (Gasterosteus aculeatus) i la Bavosa de riu (Salaria fluviatilis) a la plana del Baix Ter”.

Al mateix document s’hi esmenta la presència històrica al Gironès a partir d’altres fonts. De fet la presència a l’estany de Banyoles i al Baix Ter suggereix que aquestes dues poblacions en algun moment estaven connectades i aquestes observacions antigues confirmen aquesta hipòtesi.

Es tracta d’una nova espècie al llistat del Gironès, i caldria fer recerca per a veure si encara sobreviu en algun punt i les possibles mesures de gestió que caldria fer per a permetre que aquesta espècie hi pugui tornar a viure i en un futur es puguin reconnectar les poblacions del Baix Ter amb les de l’Estany de Banyoles.

Amb aquesta addició, el llistat de peixos del Gironès puja a 18 espècies, de les quals només 6 són autòctones