dilluns, 18 d’octubre del 2010

El darrer NotNat

Fa alguns mesos que heu deixat de rebre el Noticiari Naturalista de Girona i comarca. Alguns de vosaltres l’havíeu rebut, mes rere mes, de forma ininterrompuda, des dels seus inicis l’any 1997 (ja fa 13 anys!). Però els anys passen, al ritme que creix la nostra feina i els nostres maldecaps, al ritme que el temps del què disposem s’escurça dia rere dia, al ritme que tenim noves obligacions familiars i laborals. Hi hem posat esforç, passió i dedicació, però cada vegada se’ns ha fet més difícil mantenir la periodicitat mensual.

Afortunadament, però (i de forma paral·lela a la nostra manca de temps), la tecnologia, les oportunitats i les possibilitats del món virtual han evolucionat substancialment. Un dels objectius primigenis del Noticiari Naturalista de Girona i comarca era el de recopilar la informació generada també pels naturalistes amateurs. Aquesta funció avui dia ja està totalment garantida i amb molt millors condicions amb la Base de Dades de Biodiversitat del Gironès i també a través d’altres iniciatives posteriors a nivell català (però només per a ocells...) com és el portal Ornitho.cat. Avui en dia ja té poc sentit conèixer les notícies naturalistes amb un mes de retard, quan webs, portals, blocs o fins i tot sistemes d’alertes via SMS ens avisen amb immediatesa de la presència d’una o altra espècie a casa nostra. La tasca divulgativa del NOTNAT ha estat important, fonamental, per arribar de forma directa a més de 1200 persones i, a través de la web, a molts d’altres visitants. Però cal adaptar-se als nous temps i cercar noves maneres més àgils, més eficaces, més eficients, més interactives i més atractives per tal de seguir fent aquesta tasca.

A partir d’ara ens trobareu al bloc de la Comissió de Natura de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, un bloc que esteu convidats a visitar i a seguir, per tal de rebre puntualment cada nova notícia relacionada amb la natura de la comarca o més enllà. A més, aquells que ho desitgeu podeu esdevenir redactors del bloc (ho podeu sol·licitar a través del bloc o bé a comissio.natura@ateneunaturalista.org), d’aquesta manera podeu compartir les vostres troballes, fotografies, observacions i reflexions amb la resta de naturalistes del Gironès.

Acomiadem amb emoció el Noticiari Naturalista, però conscients que la feina que hem fet ha servit per conscienciar moltes persones, molts amants de la Natura, de la nostra terra, del nostre patrimoni. Com ens recitava Neruda: “Pájaro a pájaro, conocí la tierra”. Això és el que hem fet, conèixer, descobrir, apassionar-nos, amb cada oreneta, orquídia o salamandra, i mirar de transmetre aquests humils coneixements que, junts, hem descobert a la nostra ciutat i la nostra comarca.

Ponç Feliu, Aleix Comas i Albert Ruhí
Girona, octubre de 2010