divendres, 12 de setembre del 2008

Cranc de riu ibèric al Gironès

Aquest mes d'agost, en el marc de la campanya de prospecció i seguiment que fa el Parc Natural de la Garrotxa i que amb el temps s'ha anat estenent d'àmbit, en Joan Ventura ha localitzat una petita població de Cranc de riu ibèric (Austropotamobius pallipes) al terme municipal de Canet d'Adri, a la conca de la Llémena.

El primer indici va ser una muda. Dies després, una prospecció nocturna va permetre detectar-ne una vintena d'exemplars.

Les poblacions més properes conegudes fins al moment estan situades a la capçalera de la Llémena i a subconques del Fluvià del mateix massís de Rocacorba, així com a altres punts de la Selva

Les darreres prospeccions realitzades al Pla de l'Estany i al Gironès havien donat resultats negatius en tots els casos, tot i que pocs anys abans encara se n'hi havien localitzat en alguns punts.

Es tracta d'una espècie que està patint una forta regressió i que fins no fa gaires anys es trobava ben distribuïda pel Gironès. Una de les principals causes de la seva regressió és deguda a l'afanomicosi, una malaltia causada per un fong que li és transmesa a partir del cranc de riu americà, que n`és portador però resistent.

Podeu ampliar informació sobre el seguiment al següent document:
http://ichngarrotxa.iec.cat/ichngarrotxa/fotos/AnnalsIIart10.pdf