dilluns, 28 de febrer del 2005

Notícies Febrer 2005

8-2-05. Pela-roques a Sant Martí de Llémena
Segons ens ha informat l'Alfons Delgado, el gener del 1999 hi va haver un exemplar de PELA-ROQUES (Tichodroma muraria) als cingles de sota Sant Roc, al terme municipal de Sant Martí de Llémena. Va ser vist a principis de gener per uns escaladors i ell mateix va poder observar-lo els dies 12 i 21 de gener del 1999.
Aquesta espècie cria a alta muntanya i a l'hivern fan desplaçaments a zones més baixes amb cingleres, el seu hàbitat característic. No havia sigut mai citada amb anterioritat (que nosaltres sapiguem) al Gironès i amb aquesta espècie la llista d'ocells de la comarca queda amb 206 espècies.

7-2-05. Gavina de Delaware (Larus delawarensis) a Sant Antoni de Calonge
En Carlos Alvarez Cros va veure un exemplar de primer hivern de GAVINA DE DELAWARE (Larus delawarensis) el passat mes de gener a la desembocadura del Ridaura. Aquests dies s'està veient a la desembocadura de la riera de Calonge, a Sant Antoni de Calonge.
És una espècie americana i aquesta observació constitueix la segona per a les comarques gironines.

7-2-05. Una altra gavina cendrosa a l'abocador de Solius (Llagostera)
En Carlos Alvarez Cros va veure un exemplar adult de GAVINA CENDROSA (Larus canus) el passat 5-2-05 a l'abocador de Solius (Llagostera). Es tracta de la segona cita d'aquesta espècie per al Gironès després de la que vam publicar recentment del 24-10-04.
També ens ha fet arribar la data de l'observació de gavina corsa: es va veure els dies 6 i 7 de setembre del 2003.

3-2-05. Gavina corsa (Larus audouinii) i Gavina cendrosa (Larus canus): noves espècies a la llista d'ocells del Gironès
Al darrer número de l'Abellerol (el butlletí de contacte de l'ICO) hi apareix un reportatge sobre lectura d'anelles de gavines. Entre d'altres es parla d'en Carlos Alvarez Cros, autor del llibre "Els ocells de la Vall del Ridaura" que passa bona part del seu temps lliure llegint anelles de gavines a l'abocador de Solius, que tot i el nom es troba a Llagostera, i per tant al Gironès. Allà hi ha llegit més de 3300 anelles, la majoria procedents de les Illes Medes, però algunes també d'exemplars procedents de França, Balears, Columbrets i Itàlia.
Doncs bé, a part de gavians argentats i gavines vulgars en el reportatge explica que ha vist en diverses ocasions el gavià fosc (Larus fuscus), del qual fins ara només en teníem 3 observacions registrades a la comarca i en una ocasió va observar un jove de GAVINA CORSA (Larus audouinii) i el passat 24-10-04 va observar un primer hivern de GAVINA CENDROSA (Larus canus). Ambdues espècies no havien estat observades mai (que nosaltres coneguem) a la comarca.
A més, al reportatge també s'explica que a l'octubre del 2003 va llegir una anella d'un gavià que havia sigut anellat com a poll a Bristol (Anglaterra) com a Gavià argentat de potes roses (Larus argentatus), tot i que hi ha la possibilitat que es tractés d'un híbrid amb gavià fosc (L. argentatusxfuscus) i per tant encara no està clara la seva identificació.Amb aquestes dues incorporacions, la llista dels ocells del Gironès queda en 205 espècies.