divendres, 6 de juny del 2008

Misgurn (Misgurnus anguillicaudatus) al Bugantó

Durant una campanya de mostrejos, el passat 14-5-07 en Quim Pou va capturar un Misgurn (Misgurnus anguillicaudatus) al Bugantó, a Llambilles.

Es tracta de la primera citació d'aquest peix al·lòcton invasor d'origen asiàtic a la conca del Ter, i la segona a la península ibèrica. Va aparèixer fa pocs anys al curs baix de l'Ebre, on en pocs anys s'ha estès per tot el Delta. És una espècie força corrent en aquariofília.

Per a més informació consulteu "Els peixos de les Gavarres i entorns" de la Biblioteca LLuís Esteva del Consorci de les Gavarres. També està previst que aviat en surti un article a la revista Quercus.

Aquesta és dissetena espècie de peix que coneixem per al Gironès, de les quals només 5 són autòctones. Si per comptes de mirar les espècies miréssim el número d'exemplars, el percentatge d'al·lòctons és gairebé total. Esperem que aquesta nova espècie sigui només una anècdota i que no s'estableixi, especialment si tenim en compte el lloc on s'ha trobat, que és on hi ha la principal població d'espinós (Gasterosteus gymnurus) de la comarca.