dissabte, 30 de setembre del 2006

Notícies Setembre 2006

24-9-06. Ocell sedós (Bombycilla garrulus) a Cartellà el 1965!

Aquesta extraordinària cita l’ha rescatada en Carlos Alvarez Cros del volum 11 de 1966 de la revista Ardeola, de la SEO. L’individu va ser caçat en un lledoner per Pedro Sala Carola i la cita va ser recollida per Salvador Maluquer Maluquer, que va poder examinar l’exemplar 3 dies després. Es va dissecar i posteriorment es conservava dissecat a la rectoria de Cartellà. Aquell hivern hi va haver una forta irrupció d’ocells sedosos a Europa i també se’n va caçar un altre a Santa Pau.

Tot i ser el senyor Maluquer un ornitòleg de reconegut prestigi, la cita no ha sigut homologada fins al moment i de fet ni tan sols figura a la llista oficial d’ocells de Catalunya que elabora el Comitè Avifaunístic de Catalunya. Seguirem investigant!



8-9-06. Nova espècie pel Gironès: Picot negre (Dryocopus martius) a Montfullà!

El passat 28-8-06 en Miguel Ángel Fuentes va veure un Picot negre (Dryocopus martius) en una pollancreda a Montfullà, a Bescanó. Aquesta espècie normalment és pròpia d'alta muntanya però els darrers anys està tenint una expansió molt important i ja està criant a les Guilleries, al Montseny i a l'Albera.

Es tracta de la primera cita que coneixem d'aquesta espècie a la comarca, tot i que al fòrum Naturmania s'ha parlat d'una cita la tardor del 2005 al collet de Bastarra, a Granollers de Rocacorba, sense que s'en tingui cap detall pel que fa a l'observador ni la data. (Nota: posteriorment hem sabut que per poc aquesta altra cita està fora de la comarca)

Amb aquesta addició, el llistat d'ocells del Gironès puja a 221 espècies.


6-9-06. Tortuga mora (Testudo graeca) a Salt

El passat 10-7-06 en Miguel Ángel Fuentes va trobar una Tortuga mora (Testudo graeca) a Salt. Es tracta d’una espècie que no és pròpia de Catalunya, originària del nord d’Àfrica i l’est d’Europa. Va ser trobada en llibertat i és la primera cita que coneixem d’aquesta espècie a la comarca, tot i que el seu origen és clarament d’un individu alliberat deliberadament o escapat.

Amb aquesta addició, el llistat de rèptils del Gironès puja a 17 espècies.

Actualització 8-9-06

Segons ens ha infomat el Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera, la tortuga pertany a la subespècie graeca i molt probablement prové del Marroc.
Foto: Miguel Ángel Fuentes



6-9-06. Mor electrocutada la parella de cigonyes de Salt

Segons informa en Miquel Boix a Naturmania, l’única parella reproductora de Salt, que ha tirat endavant 3 polls enguany, va morir electrocutada el 26-7-06 en una línia de mitjana tensió a les hortes de Salt. Tots dos individus eren d’origen salvatge, un d’ells era una femella que es va aparellar inicialment amb un mascle del projecte de reintroducció que també va morir electrocutat l'any passat i l’altre era un mascle salvatge que havia arribat aquest any. La línia havia sigut modificada després de la mort d’una marcenca, però està clar que la modificació no ha servit de gaire res.