L'ós bru (Ursus arctos) és una d'aquelles espècies que formen part de la nostra mitologia zoològica tot i que fa moltíssim de temps que es va extingir de les comarques gironines, molt poc que ho va fer a Catalunya (mitjans dels anys 90) i se sospita que segurament aquest 2010 en va morir el darrer exemplar autòcton del Pirineu a França.
El seu pèssim estat de conservació va motivar que les autoritats franceses n'iniciéssin un programa de reintroducció amb óssos eslovens, força semblants als malaurats pirinencs. Aquest programa de reintroducció va ser lamentablement polèmic amb una oposició frontal per part de les autoritats i diversos ramaders de la Vall d'Aran, evidenciant que encara manca per civilitzar una part important de la societat.
I és que és indecent que no siguem capaços de conviure amb espècies com el llop i l'ós que tenen també dret si més no, a l'existència! Quan els nostres interessos comporten l'aniquilació d'aquestes espècies, aquests interessos esdevenen il·legítims.
Tot i que ja no s'ha pogut arribar a temps per salvar l'ós del Pirineu, afortunadament la reintroducció amb óssos eslovens sembla que de moment està sent reeixida i fa poc temps van aparèixer a la premsa dues notícies sobre observacions d'ós entre el Vallespir i l'Alt Empordà, a la zona de Costoja, Darnius i Maçanet de Cabrenys.
Podeu llegir les notícies als següents enllaços:
Torna l'ós al Vallespir
Més testimonis han vist l'ós bru al Vallespir
Les úniques observacions que hi havia hagut aquests darrers anys fins ara a les comarques gironines eren a la Cerdanya i el Ripollès. Aquestes observacions són les primeres en zones que no són d'alta muntanya. Tant de bo no es tracti només d'anècdotes sinó que sigui una fita històrica que marqui la recolonització de les nostres comarques per part de l'espècie i un pas més cap a la necessària reconciliació i convivència amb la natura
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada