dimarts, 15 de febrer del 2011

Bitó a Sant Julià de Ramis

A través del portal de registre d'observacions ornitològiques Ornitho.cat hem sabut que el passat 14 de gener uns agents rurals van veure un Bitó (Botaurus stellaris) al Congost del Ter a Sant Julià de Ramis.

Es tracta tot just de la segona observació coneguda d'aquesta ardeida tan críptica al Gironès després que aproximadament el 1996 se n'observés un a Salt (mirarem d'obtenir les dades concretes de l'observació que va sortir publicada a la revista Ardeola de la SEO).

Es tracta d'una espècie molt escassa com a nidificant a Catalunya amb possiblement només un territori aquests darrers anys als Aiguamolls de l'Empordà, però que a l'hivern veu reforçada la seva població amb l'arribada d'exemplars provinents de més al nord. Justament aquest hivern fins el dia abans de l'observació al Congost del Ter a Sant Julià de Ramis s'estaven observant regularment un mínim de 2 (possiblement 4) bitons a l'estany de Sils.

Actualització 9/3/11

Al llibre "El Salt dels ocells", de Miquel Boix i altres, hi surt publicada una observació a Salt els dies 26 i 27 de març de 1990, de manera que l'observació d'aquest 2011 seria la tercera.