20-12-05. Descrita una nova espècie de tritó a Catalunya: El Tritó del Montseny (Calotriton arnoldi)!
Un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona i del Museu de Granollers han descrit una nova espècie per a la ciència, el Tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Aquests tritons eren coneguts des del 1979 i fins a l'actualitat es consideraven com a una varietat del Tritó pirinenc (Calotriton asper). Aquest estudi ha permès descobrir-ne més poblacions i trobar una sèrie de diferències morfològiques, osteològiques i genètiques que suggereixen que es tracta en realitat d'una espècie diferenciada del Tritó pirinenc, les poblacions més properes del qual es troben a 30 quilòmetres del massís del Montseny.La recerca genètica feta durant aquest estudi ha permès constatar que el Tritó pirinenc està força més diferenciat del que es pensava fins ara de les altres espècies del gènere Euproctus i per aquest motiu s'hi proposa el canvi de gènere del Tritó pirinenc, fins ara assignat al gènere Euproctus pel de Calotriton, gènere que també inclou el Tritó del Montseny.
El Tritó del Montseny és l'únic vertebrat endèmic de Catalunya i la seva àrea de distribució es restringeix a només 5 torrents del massís del Montseny.
Podeu ampliar-ne la informació a: http://www.diba.es/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=506Us podeu baixar l'article amb la descripció a:http://www.diba.es/parcsn/newsletter/fitxers/p03d020.pdf
6-12-05. Grives cerdanes (Turdus pilaris) a Fornells de la Selva
El 5-11-05, en Josep Rost i l'Albert Ruhí van poder observar un grup de 24 Grives cerdanes (Turdus pilaris) aturades dalt d'uns pollancres a la Riera Bugantó, a Fornells de la Selva.
Es tracta de la quarta observació (que sapiguem) d'aquesta espècie a la comarca, la darrera va ser aquest passat mes de març a Sant Martí de Llémena (Grabi de Jesús).
Foto: Josep Rost
Foto: Josep Rost
1-12-05. Bec de serra petit (Mergus albellus) a l'Empordà!
El passat 30-11-05, l'Àlex Ollé va veure una femella o jove de Bec de serra petit (Mergus albellus) a la gran bassa de reg que hi ha a Marzà, a l'Alt Empordà.
Es tracta d'una de les primeres observacions d'aquesta espècie a Catalunya, de la qual encara no n'hi ha cap observació homologada, tot i que l'any 1997 n'hi va haver un durant algunes setmanes als Aiguamolls i va poder ser vist per nombrosos ornitòlegs, entre ells alguns socis de l'Ateneu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada