27-10-05. Vireo griseus a Azores, nova espècie per al Paleàrtic Occidental!
Segons informa la web Birding Azores, a l'Illa de Corvo, a les Azores hi han arribat moltíssims passeriformes americans aquests darrers dies. Entre ells, el dia 22-10-05 es va identificar un Vireo griseus (White-eyed Vireo), una espècie que no s'havia vist mai abans al Paleàrtic Occidental.
D'altres passeriformes americans que s'estan veient aquests dies són:
Wilsonia citrina (Hooded Warbler)
Vireo philadelphicus (Philadelphia Vireo)
Passerina cyanea (Indigo Bunting)
Dendroica caerulescens (Black-throated Blue Warbler)
Pheucticus ludovicianus (Rose-breasted Grosbeak)
Coccyzus americanus (Yellow-billed Cuckoo)
Dolichonyx oryzivorus (Bobolink)
Zonotrichia leucophrys (White-crowned Sparrow)
Vireo olivaceus (Red-eyed Vireo)
24-10-05. Possible Capó reial (Plegadis falcinellus) a Cassà de la Selva!
Segons ens han informat la Marta Palmada i en Narcís Rubio, tot conversant amb un caçador al Prat d'Esclet a Cassà de la Selva, aquest els va comentar que el dia 15-10-05 hi va haver durant tot un matí allà mateix una Cigonya negra (Ciconia nigra) i "un ocell negre de la mida d'un martinet blanc amb el bec llarg i corbat cap avall".Per la descripció molt probablement es tractava d'un Capó reial (Plegadis falcinellus) una espècie que no s'ha observat mai abans a la comarca.D'altra banda l'Alfons Delgado i en Panta Gómez van estar parlant el mateix dia amb un altre caçador i per la descripció els va semblar que es podria tractar d'un Becut o bé d'un Pòlit cantaire (Numenius arquata/phaeopus). Ambdues espècies només s'han observat prèviament una única vegada a la comarca.
Caldrà investigar més, però sigui el que sigui segur que era alguna cosa molt interessant!
A més, el passat 21-10-05, en Ponç Feliu va veure 3 Cigonyes negres (Ciconia nigra) al mateix lloc, el Prat d'Esclet a Cassà de la Selva.
23-10-05. Pela-roques (Tichodroma muraria) a Sant Martí de Llémena!
La Maria Guirado i en Ferran Broto, van tenir la sort de veure el passat 21-10-05 un Pela-roques (Tichodroma muraria) als cingles de sota Sant Roc, a Sant Martí de Llémena!
Es tracta de la tercera cita d'aquest bonic i enigmàtic ocell a la comarca després de dues cites d l'Alfons Delgado els dies 12 i 21-1-99 al mateix lloc.
20-10-05. Cria del Torlit (Burhinus oedicnemus) a Campllong!
En Quim Vilagran va observar el 17 de setembre passat a Campllong un adult de Torlit (Burhinus oedicnemus) acompanyat d'un poll encara amb plomissol! És la primera cita coneguda de la cria d'aquest ocell tant a la comarca del Gironès com a tota la Plana de la Selva. Es tracta d'una espècie considerada com a vulnerable a nivell europeu. Aquest any hi havia hagut repetides cites de torlit des del mes de maig. Considerem aquesta cita com a una de les més importants dels darrers anys, per les seves implicacions en temes de conservació, perquè el torlit és una de les Espècies d'Interès Comunitari, i com a tal, s'utilitza a l'hora d'establir zones de la Xarxa Natura 2000
17-10-05. Espinós (Gasterosteus gymnurus) a Celrà almenys fins el 1987
Segons hem pogut saber a través de Galanthus, l'Enric Bisbe trobava regularment Espinós (Gasterosteus gymnurus) a la sèquia d'en Vinyals, a Celrà, almenys fins el 1987. És la primera observació que hem recollit d'aquest petit peix autòcton a la comarca. Al volum de peixos de la Història Natural dels Països Catalans hi apareix distribuït per la conca de l'Onyar, sense que n'hàgim pogut recollir cap cita concreta. Antigament n'hi havia a l'estany de Banyoles, però sembla que està extingit, com podria ser el cas a tota la conca del Ter.
A la conca del Daró n'hi ha bones poblacions, i sembla que podria haver-n'hi en algunes rieres d'aquesta conca que hi ha al terme municipal de Madremanya, que pertany al Gironès.
Amb aquesta espècie, la llista d'espècies citades al Gironès puja a 14 espècies, de les quals només 5 són autòctones (Anguila, Truita, Bagra, Barb de muntanya i Espinós).
15-10-05. Gripau d'esperons (Pelobates cultripes) a Sant Gregori i a Sant Andreu Salou
Segons ha comunicat a Naturmania en Miguel Ángel Fuentes, fa alguns anys va poder observar un Gripau d'esperons (Pelobates cultripes) al Ter a Sant Gregori. A més, el 13-10-05 ha pogut observar i fotografiar una Granoteta de punts (Pelodytes punctatus) al volcà de la Crosa, a Aiguaviva, una altra espècie d'anfibi de la qual no en tenim gaires cites registrades.
I aquest passat 14-10-05 la Mercè Sánchez Frou, l'Helena Perxacs, en Ponç Feliu i l'Aleix Comas van trobar un altre Gripau d'esperons (Pelobates cultripes) a Sant Andreu Salou prop del poble. Es va poder fotografiar i en breu en podreu veure les fotos en aquesta mateixa web.
Fins al moment només teníem registrada una única observaciói d'aquesta espècie a la comarca, a Sant Daniel, a Girona fa uns quants anys. Sembla que l'espècie està patint una forta regressió arreu.
4-10-05. Mussol emigrant (Asio flammeus) a Sant Andreu Salou i a Campllong: nova espècie pel Gironès!
El passat 2-10-05, l'Alfons Delgado va veure un Mussol emigrant (Asio flammeus) a Sant Andreu Salou volant i després aturat en un camp.
I l'endemà 3-10-05 en Llorenç Pujol en va veure un altre (o el mateix) a Campllong.
Es tracta de les primeres observacions d'aquesta espècie al Gironès. Amb aquesta addició, la llista d'ocells del Gironès puja a 214 espècies.
Actualització 15-10-05: Segons ha comunicat a Naturmania en Miguel Ángel Fuentes, va observar-ne un el segon diumenge d'octubre del 2000 en uns camps a Aiguaviva, prop del volcà de la Crosa i que seria per tant, la primera observació registrada d'aquesta espècie a la comarca.
4-10-05. Serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) a Girona
El passat 30-9-05, l'Aleix Comas va trobar un jove de Serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) a les Pedreres, a Girona.
És una espècie que únicament havia sigut observada a Cassà de la Selva en tota la comarca. En podeu veure fotos a la galeria de rèptils de la web.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada